Mendil satıyorlar, ayakkabı boyuyorlar bir de Buz Hokeyinde Şampiyonlar

Kış aylarında soğuğun eksi 40 dereceyi bulduğu bir şehrin donmuş cadde ortası havuzlarında, buzların eridiği bahar aylarında da parke zeminli spor salonunda tekerlekli patenle çalışan bir hokey takımı düşünün. 12 oyuncunun hepsi sokakta mendil satarken, ayakkabı boyarken ya da havuz başında buz üzerinde kayanları izlerken bulunup bir araya getirilmiş durumda. Takım kurulmadan önce hokey sporundan bihaberler. Bırakın hokeyin nerede, nasıl oynandığını ne tür bir spor olduğunu dahi bilmiyorlar. Akıllarındaki spor türleri belli çünkü. Futbol, basketbol ya da olmadı voleybol. Aralarından birkaçı takıma girince ‘Ben bunu televizyonda görmüştüm.’ diyor sadece. Hokeyin ne olduğunu tam anlamıyla öğrenemeden kaskı kafasına geçiren, eline sopasını alan, antrenmanlarını şehirde buz pisti olmadığı için donmuş havuzlarda yapan bu takım, geçmişiyle, üç aylık bir çalışmayla Türkiye şampiyonu olmuş durumdalar. Şaka yapmıyoruz. Bu başarı hikaye Erzurum’da gerçekleşti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Buz Hokeyi Kulübü, çalıştıkları sokaklardan topladığı oyuncularıyla, tüm imkansızlıklara rağmen 18-22 Haziran tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen turnuvada 12 takımı geride bırakarak Türkiye şampiyonu olmayı başardı. Onların hedefleri şimdi 2011’de yine Erzurum’da düzenlenecek Universiade Olimpiyatları’nda boy göstermek. Hatta bu olimpiyatlar nedeniyle Palandöken’de yapımı süren buz pistinin yaklaşık bir sene sonra bitecek olması onları daha da mutlu ediyor. ‘Bu spora hakkında hiçbir şey bilmeden başladık. Ama çok çalışıp şampiyon olduk. İleride daha iyi olacağız. Adımızı herkes duyacak.’ diyorlar.

Buz hokeyi daha çok yılın büyük bölümünü kar altında geçiren ülkelerde popüler bir spor dalı. Aslında Türkiye de kış aylarını karla iç içe yaşayan bir coğrafyaya sahip. Özellikle Doğu Anadolu. Fakat buz hokeyinin ülkemizde pek de bilinirliği yok. Sınırlı sayıda kulüp var bu sporla ilgilenen. Öyle ki onların da bilinirliği yok. Ancak sinema filmlerinde ya da oyuncuların buz üstünde birbirine girmesiyle ortaya çıkan ilginç kavga görüntüleriyle televizyon haberlerinde karşılaşırız daha çok. Yine de hokeyi ülkeye tanıtacak bir başarı hikâyesi yaşandı geçtiğimiz günlerde. Daha yedi ay öncesine kadar buz hokeyi nedir bilmeyen, çoğunluğu sokakta mendil satıp ayakkabı boyayan çocuklardan oluşan bir takım, Türkiye şampiyonu oldu. Bu şampiyonluğu anlamlı kılan yönlerinden biri de Erzurumlu sporcuların çalışma alanları. Buz hokeyi takımından bahsetmemiz akıllara buz pistlerini getirmesin. Büyük şehirlerin alışveriş merkezlerinde gördüğümüz buz pistleri dahi burada yok. Fakat bu şehrin kışı var. Termometrenin eksi 30’ları, 40’ları gösterdiği bir şehir burası. Böyle olunca şehrin cadde ortalarına yapılmış havuzlar kış ayları boyunca donar. Şehir halkı da bu havuzların sunduğu doğal buz pistlerinde kayarak kışın keyfini çıkarır. İşte bu başarıyı tadan hokeycilerin antrenman sahası da Cumhuriyet Caddesi’ndeki havuz başı olmuş. Bahar ayları gelip buzlar eriyince de İtfaiye Müdürlüğü’nün kapalı spor salonuna taşınmışlar. Parke zemin üzerinde tekerlekli patenlerle buz hokeyi antrenmanı yapmışlar. İlk dört ayları kuruluş aşamasıyla geçen takım, son üç ayında yoğun bir şekilde çalışmış. Turnuva zamanı gelip çattığında Ankara’ya ilk kez gidecek olmanın heyecanını yaşasalar da kendilerinden emin olarak yola koyulmuşlar. Erzurum’da pek çok kişinin aklının ucundan geçmese de onlar, kupayı kaldırmak için piste çıkmış. Daha ilk maçlarını 12-1 gibi farklı bir skorla kazanmayı başarmışlar. Diğer maçların skorları da farklı olmamış zaten. İkinci maçlarını 18-2, üçüncü maçı da 11-2’lik sonuçlarla kazanmışlar. Son maçlarında da Truva Paten Spor Kulübü’nü 7-4’lük skorla yenince birincilik kürsüsü onların olmuş.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Genç, büyük bir başarıya imza atan bu takımı kurarken 2011 yılında şehirlerinde düzenlenecek 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’na (Winter Universiade 2011) hazırlanma hedefiyle hareket ettiklerini belirtiyor. Yaklaşık yedi ay önce ‘Hokey takımı kuralım.’ dediklerinde oyuncu seçiminden antrenman alanına kadar pek çok alanda zorluk çekmeyi göze aldıklarını ifade ediyor. İlk iş takımı oluşturacak oyuncuların bir araya getirilmesi olmuş. ‘Nereden oyuncu bulabiliriz?’ diye düşünürken akıllarına ilk olarak Çocuk Esirgeme Kurumu gelmiş. Fakat düşündükleri gerçekleşmeyince takımın antrenörünün aklına başka bir fikir gelmiş ‘Neden sokakta çalışan çocukları almıyoruz?’ diye. Sonra başlamışlar sokaklarda mendil satan, ayakkabı boyayan çocuklara ulaşmaya. Bu çocukların ailelerine gitmişler hemen ardından. Anlatmışlar hokeyin ne olduğunu, ne yapmak istediklerini. Aileler de onay verince, bir de kendi isteğiyle hokey sporuyla ilgilenmek isteyen oyuncuların takıma katılmasıyla çalışmalar da başlamış. Şehirde buz pisti olmadığından tabii ki antrenman yerleri havuz başı olmuş. Zaten bazı oyuncularını da havuz başında kayarken, ya da kayanları izlerken bulmuşlar. Başkan Genç, “Çocuklara öncelikle havuz başında patenle kaymayı öğrettik. Buz üstünde düşe kalka çalıştılar.” diyor. Ankara’dan kıyafetleri de gelince çocuklar daha bir motive olmuş. Yine de ailelerine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda olan sporcuların antrenmanlara gidip gelmesinde sorun çıkmış. Bu sporcuların antrenmanlara katılabilmesi için servis yaptıklarını söyleyen Şadi Genç, “Her gün mendil sattıkları yerlerden alıp antrenmanlara götürüp getirdik.” diye konuşuyor. Zor şartlarda hazırlanmalarına rağmen üç aylık bir çalışmayla Türkiye şampiyonu olmalarının gurur verici olduğunu sözlerine ekliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçüker:Winter Universiade’ın Erzurum’a verilmesi bu bölgenin önemli bir kış merkezi olacağına işaret. Kış turizmine yönelik sporları teşvik ediyoruz. Buz hokeyi sporunda ise farklı bir yol izledik. Aile bütçesine katkı adına sokaklarda satıcılık yapan çocukları bir araya getirip takım oluşturduk. Kıyafetlerini tedarik ettiğimiz, yeterli olmasa da çalışma alanı sağladığımız bu çocuklar, Türkiye şampiyonu oldu. Bu başarı, göğsümüzü kabarttı. Demek ki imkân verildiğinde çocukların başaramayacağı hiçbir şey yok.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Bakanı Şadi Genç:Hokeyle ilgilenmeye başladıktan sonra, sporcularının davranış biçimlerinde, eğitimlerinde de iyiye doğru bir gidişi gözlemlediklerini söylüyor. “Bu yıl bizim için tecrübeydi.” diyerek önümüzdeki yıl hem hokey hem de eğitim alanında her şeyin daha iyi olacağını söylüyor. “Bir de Palandöken’deki buz pisti yapılınca bizi görün.” sözleriyle hedeflerinin büyüklüğünü anlatıyor.

HOKEYİ BİLMİYORDU GOL KRALI OLDU

Hüseyin Seker, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Buz Hokeyi Takımı’nın gol kralı oyuncusu. O da hokeyin ne olduğunu bilmeden bu spora başlayanlardan. Hatta önceleri havuz başında diğer Erzurumlular gibi kaymıyormuş bile. Bir gün havuz başında kayanları izlerken; hatta onlara özenirken karşısına çıkan takım antrenörü doğum tarihini sormuş. Sonrasını şöyle anlatıyor: “’Bana hokey takımına girmek ister misin?’ dedi. ‘Hokey ne?’ dedim. ‘Kayma sporu’ dedi. Ben de olur dedim.” Parke salondaki antrenmanlarla daha bir ısınmış buz hokeyine. Şimdiki hedefi ileride hem iyi bir hokey sporcusu olmak.

HAVUZ BAŞINDA BULDULAR BENİ

Burak Yıldız, hokey takımına havuz başında kayarken seçilenlerden. “Çok çalıştık. Yorucuydu ama şampiyon olmak çok güzel.” diyor. Hokeyi daha önceden televizyonda gördüğünü söyleyen Yıldız’ın şu sözleri, hokey sporunu ne kadar önemsediğini anlatıyor olsa gerek: “İleride daha büyük başarılar kazanacağız. Herkes de tanıyacak hokeyi.”

ÖNDER DELİGÖZ

ZAMAN GAZETESİ

29.06.2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s