Çalışmaya sahaları yok, golfte dereceleri çok

Varsın geniş sahalar olmasın, en pahalısından elbiseler, ayakkabılar giyilmesin, ekipmanlar sopa ve topla sınırlı olsun. İdealist bir öğretmen, destekleyici okul yönetimi ve en önemlisi de spora aç, yetenekli öğrenciler olduktan sonra… Kısıtlı imkanların açığını ekip havasıyla, spor aşkıyla kapatan bir başarı hikâyesi aktaracağız size bu hafta. Golf Federasyonu’nun ‘Doğu Projesi’ kapsamında Erzurum’da kurulan golf takımının derecelerle dolu hikâyesidir anlatacağımız. Rıfkı Salim Burçak Anadolu Kız Meslek Lisesi beden eğitimi öğretmeni Nüket Gürel, federasyonun teklifine, ‘Bu işi başarırız.’ karşılığını verdikten sonra, kendi okulundan ve çevredeki ilköğretim ve liselerden yetenekli öğrencileri seçmiş. Böylece ‘Golf oynamak isteyen var mı?’ sorusuna ‘evet’ diyen öğrencilerden bir takım kurulmuş. Okul bahçesinde, kar üstünde golf topunu ‘suya girdirmece’ oyunuyla turnuvalara hazırlanan, parke üzerinde atış çalışması yapan takım, ilk yılında Türkiye şampiyonluğu kazanmış. Dört yıldır kazandıkları dereceler saymakla bitmiyor. Hatta on kişilik takımın dört üyesi Antalya’da yapılacak milli takım altyapı kampına çağrılmış. İşte, küçücük fırsatları kocaman başarılara dönüştürmenin hikâyesi.

Kar üstünde ‘suya girdirmece’ golf sahasında derece

Her şey golfün belli bir zümreye ait spormuş gibi algılanmasına belki de en çok karşı olan Türkiye Golf Federasyonu’nun dört yıl önce ‘Doğu Projesi’ni hayata geçirmesiyle başladı. Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Urfa gibi illere golfü götürmeyi amaçlayan proje kapsamında, ilköğretim okullarından, liselerden öğrenciler seçilerek takımlar kuruldu kısa sürede. Ardından adı golfle yan yana telaffuz edilince şaşırılan bu şehirlerden Türkiye dereceleri çıkmaya başladı. Kuruluşundan çalışma koşullarına, ilk kez uçağa binerek geldikleri İstanbul’da yine ilk kez adım attıkları golf sahasında yaşadıklarından kazandıkları derecelere kadar ilginç bir başarı hikâyesi var Erzurum’daki golf takımının.

Dört yıl önce bir gün, Golf Federasyonu antrenörlerinden Aytekin Akyürek’in okula gelmesi bir dönüm noktası olmuş. “Bir gün elinde golf sopalarıyla çıktı geldi.” diyor Rıfkı Salim Burçak Anadolu Kız Meslek Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Nüket Gürel. Golf takımı kurmak için Nüket hocanın okulunu seçmişler. Bu seçimde Nüket hocanın şehirde çalışkanlığıyla tanınan bir beden eğitimi öğretmeni olması büyük etken tabii. “Ben de ilk kez burada tanıştım golfle.” diyor. Kararlılıkla işe koyulmuş hemen.

İlk iş İstanbul’a federasyonun düzenlediği iki haftalık antrenörlük kursuna katılmış. Ardından halihazırda kız meslek lisesinde görev yaptığı için kız öğrencilerle başlamış golf takımı kurma çalışmalarına. Federasyona bağlı milli takım antrenörü Adnan Salmanlı ile birlikte yetenekli öğrencileri seçmişler. Biraz zor da olsa takımı oluşturunca antrenmanlara başlamışlar. Çalışmalar için de okulun spor salonuna federasyonun göndermiş olduğu küçük bir file-kafes kurmuşlar. Daha yeni başlamışken federasyon, Doğu ve Güneydoğu illerinde kurulan takımları İstanbul’a bir haftalık kampa çağırmış. Erzurumlu golfçülerin yıldızının parladığı ilk turnuva da burada düzenlenmiş zaten. Doğu Anadolu yıldızlar turnuvasını kızlar kategorisinde birincilikle tamamlamışlar. “Zaten erkek öğrencim yoktu o zaman.” diyen Nüket hoca, şöyle konuşuyor: “2005’ti. Başlar başlamaz turnuvada birinci olduk. Erkeklerde de Ağrı birinci olmuştu.” Erzurumlu golfçülerin bu başarısı federasyonun dikkatini çekmiş haliyle. İki aylık yaz kampına çağrılmışlar. Ardından daha da mutluluk verici bir gelişme yaşanmış. Federasyon bir sonraki yıl, onları altı ayaklı yıldızlar ligine çağırmış. Yine bu ligdeki ilk yıllarında da art arda dereceler kazanmışlar. Kızlarda Türkiye bir, iki ve üçüncülüğünü kimselere kaptırmamışlar. Mütevazı bir şekilde “Başarılı bir başlangıçtı ilk yılımız için.” diyor Nüket hoca. ‘Ne yaptınız da bu kadar dereceyi kaptınız?’ sorusunu sorunca hikâyenin can alıcı noktasıyla yüz yüze geliyoruz. Çünkü bu takımın golf sahası yok. Onlar parke salonda atış çalışması yapıyor. Tabii bir de karla kaplı okul bahçesinde. Karın erimiş bölümlerinde suya girdirmece oynuyorlar bol bol, rakipleri profesyonel sahalarda toplarını numaralı çukurlara girdirirken. Bir de topları bahçeye park etmiş arabalara vurmasın diye çaba sarf ediyorlar. Belki de bu eğlenceli sıkıntılar onları başarılı kılıyor.

Bu kısıtlı çalışma şartlarından sonra turnuvalar ve kamplar için İstanbul’a gelince şok hali yaşamışlar. Nüket hoca, lüks otelin kocaman tesisini görünce öğrencilerinin neler hissettiğini şöyle anlatıyor: “Hepsi ilk kez golf turnuvasına giderken uçağa bindiler. Beş yıldızlı otelde kaldılar. Çocuklar koca sahayı görünce ‘Hocam topu nereye atacağız, hedef neresi?’ gibi sorular sormaya başladılar. Görmemişlerdi çünkü öyle bir sahayı hiç. Golf sahasını çok sevdiler tabii. Her gidişimizde resmen sahaya saldırıyorlar. Dokuzuncu sınıf öğrencisi Fulya Yurt’un şu sözleri daha bir açıklayıcı olur herhalde: “Ben bir kere sahanın öyle olduğunu bilmiyordum. Cidden çok uzundu. Hatta düşünmüştüm oyna oyna nasıl bitecek bu saha diye.” Ya da sekizinci sınıf öğrencisi Muharrem Koçak’ın turnuva için gittiği yerde ağzından dökülen “Bu saha bitmez.” sözleri.

Erzurumlu golfçülerin başarıları yazmakla bitmez ama birkaçından bahsedelim. İkinci yıl Türkiye ikinciliğini taze kariyerlerine eklemişler. Geçtiğimiz yıl da genel klasmanda hem erkeklerde hem de kızlarda Türkiye ikincisi olmuşlar. Genel klasmanda da dört sporcuları ilk beş sırayı almış. Tabii bu başarıların ardından Milli Takım kapıları da genç golfçülere açılacak gibi. Hatta Nüket hoca, ay sonunda yapılacak Milli Takım altyapı kampına dört sporcusunun çağrıldığını dile getiriyor. Muharrem Koçak, Fulya Yurt, Hilal Ok, ve Büşra Kara şimdi heyecanla Antalya’daki kampın başlayacağı günü bekliyor.

Sporcularını turnuvalara götürürken yaşadığı zorluklardan da bahsediyor Nüket hoca: “Arıyorum, ikna etmek çok zor oluyor. Fakat bu çocuklar bence çok şanslı. İlk duydukları anda şaşıranlar, golfü tanımadığı için başlamak istemeyenler, ailesi izin vermeyenler Türkiye derecesi aldılar.Artık ‘Ben de katılabilir miyim, benim çocuğum da gelebilir mi?’ diye arıyorlar.” sözlerini sıralarken Nüket hocanın ulaşılması zor başarıdan kaynaklı sevinci ve gururu hissediliyor yüzünden. On kişilik takımının yanı sıra seçtiği kırk sporcunun da altyapıdan yetiştiğini ifade eden başarılı öğretmen, geleceğe dair hedeflerini ise şöyle açıklıyor: “Bizim şu anki hedefimiz Milli Takım’a sporcu kazandırmak.” Yüzlerce çocuğu sadece televizyondan gördüğü golfle tanıştıran ‘Doğu Projesi’nden bahsederken son olarak Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun Türk golfü için büyük bir şans olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor Nüket hoca: “Doğudaki çocuk da batıdaki de bu sporu yapsın istiyor. Bu popülizm değil. Çünkü başarı var. İşte bu noktada açlık önemli. Bu çocuklar spora aç ve gerçekten çok yetenekliler.”


Derece alınca herşey daha iyi oldu

Spor Lisesi 9. sınıf öğrencisi Hilal Ok: Adını duymuştuk ama golfün nasıl bir oyun olduğunu, nasıl bir sahada oynandığını pek bilmiyorduk. Ailem de hiçbir şey bilmiyordu bu spor dalıyla ilgili. Annem golf oynamama karşı çıkmıştı. Sonra beden eğitimi öğretmenimiz Nüket Hanımla konuşup ikna oldular. Golf oynamama izin verdiler.Tabii başlayınca ne kadar iyi olduğunu gördük. Nüket hoca da çok iyi ilgileniyor bizimle. Turnuvalara, kamplara gittik. Oraları görünce ilgimiz daha da arttı. Derece kazanınca her şey daha iyi oldu. Hedefim Milli Takım’a girebilmek.

Başarıları: 2006 Türkiye üçüncüsü, 2007 Gençler Ligi Türkiye ikincisi, 2008 genel klasman Türkiye üçüncüsü

***

İlk başta ailem istememişti

R. S. Burçak Anadolu Kız Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Elanur Çintımar:İlköğretimde okurken, bir gün Nüket hoca geldi sınıfa. ‘Golf diye bir spor yapılacak. Katılmak isteyen varsa seçmelere katılsın.’ dedi. Katılmak istedim ben de. Denemeler oldu. Beni yetenekli gördükleri için golf takımına aldılar. Ailem ilk başlarda bu oyunu oynamamı pek istememişti. Ama şimdi onlar da ilerlememi istiyorlar. Derslerime olumsuz etki eder diye çekinmiştik. Ama ailem Nüket hocaya güvendi. Başladım öylece. Dereceler kazandım. Milli golfçü olmayı çok istiyorum.

Başarıları: 2006 Yıldızlar Ligi Türkiye birincisi, 2007 Yıldızlar Ligi Türkiye ikincisi

***

Annem ‘Sen de başla’ dedi

Spor Lisesi 9. sınıf öğrencisi Fulya Yurt: Dört yıldır oynuyorum. Kuzenim de oynuyordu. Bir gün bize geldiler. ‘Yarın golf antrenmanım var.’ deyince annem ‘Sen de başla’ dedi. Nüket hocanın yanına geldim ve başladım golf oynamaya. Turnuvalara gittik. İlk zamanki resimlerimi görünce şaşırıyorum şimdi o sopayı nasıl kullandım diye. Boyum sopadan kısaydı. İyi ki başlamışım. Milli Takım’a seçilirsem çok mutlu olacağım.

Başarıları: 2006 Yıldızlar Ligi Türkiye ikinciliği, 2007 Türkiye beşinciliği, 2008 genel klasman ikinciliği

***

Şimdi derslerim daha iyi

Yunus Emre İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Büşra Kara:İki yıldır golf oynuyorum. Okulda seçmelerde takıma seçildim. Aslında ilk başlarda kendim istememiştim. Derslerim belki olumsuz etkilenir diye. Ama şu an hiçbir problemim yok. Hatta derslerim daha iyi durumda. Başarı: 2008 genel klasman Türkiye ikinciliği

***

Milli takıma seçilmeyi hedefliyorum

Yunus Emre İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Muharrem Koçak: İki yıldır golf oynuyorum. Nüket hoca seçince ‘Yapabilir miyim acaba?’ diye düşünmüştüm. Ama çok iyi çalışıyoruz. Geçen yıl dördüncü ayaktan sonra katıldım lige. İyi gidiyor her şey. Ben de Milli Takım’a seçilmeyi hedefliyorum. Başarı: 2008 genel klasman Türkiye ikinciliği.

2008 Türkiye Yıldızlar Ligi’nde Erzurumlu golfçülerin başarı sıralaması:

1. ayak:
1992-94 doğumlu – Hilal Ok 3.
1997-99 doğumlu – Büşranur Deniz 1.

2. ayak:
1995-96 doğumlu – Özge Dumanay 1.
1992-94 doğumlu – Fulya Yurt 2.
1995-96 doğumlu – Muharrem Koçak 3.
1995-96 doğumlu – Büşra Kara 4.

3. ayak:
1995-96 doğumlu – Muharrem Koçak 3.
1992-94 doğumlu – Fulya Yurt 3.
1992-94 doğumlu – Hilal Ok 4.

4. ayak:
1992-94doğumlu – Fulya Yurt 1.

5. ayak:
1992-94 doğumu – Hilal Ok 1.
1992-94 doğumlu – Fulya Yurt 2.
1995-96 doğumlu – Muharrem Koçak 2.
1995-96 doğumlu – Ahmet Karakoç 4.

6. ayak:
1992-94 doğumlu – Hilal Ok 3.
1997-99 doğumlu – Lamia Tikici 3.
1995-96 doğumlu – Murat Tikici 3.

Önder Deligöz

01.02.2009

ZAMAN GAZETESİ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s