Kır gönlünün zincirini

Yardımsever bir millet olduğumuz su götürmez bir gerçek. Fakat bir gerçekle daha yüzleştik geçenlerde. Meğer gençlerimiz pek de yardımsever değilmiş. Hatta Dünya Değerler Araştırması verilerine göre Türkiye gençlerinin gönüllü faaliyetlere katılım oranı yüzde 1,7. Bu da şu anlama geliyor maalesef: Her yıl 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü dolayısıyla yapılan araştırmada değerlendirilen 55 ülke arasında sonuncuyuz. Bu listenin başında yüzde 70 ile ABD ve yüzde 50’lik oranla İsveç yer alıyor. Komşumuz Yunanistan listede dördüncü sırada.
Peki bizim gençler gerçekten yardımsever değil mi? Ya da çok yoğunlar da vakit mi bulamıyorlar gönüllü hizmetler için? İkisi de değil elbette. Belki de bu tür organizasyonlardan, özellikle uluslararası boyutta olanlarından haberdar bile değiller. Ya da şöyle bir kulaklarına çalınmıştır, o kadar… Fakat sağlayabileceği katkılara pek de kafa yormadığı için arzuladığı geleceğe giden yolda ‘olmazsa olmaz’ listesine girmeyi hak etmemiştir uluslararası gönüllülük çalışmaları. Böyle bir farkındalığın oluşmamasına da aslında şaşırıp üzülmemek gerek. Öyle ya, gençlerin ufkunu sınır dışına taşıyabilme hususunda önemli bir yeri olan Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecimizin ne kadarlık bir geçmişi var ki? Biz de, madem araştırmalarda gençlerimiz gönüllü hizmet kaçağı olarak görünüyor, ‘Biz yardımsever bir toplumuz, bu yanlışı düzeltmek gerek.’ diye düşündük. Bu amaçla AB’nin üye ülke gençlerinin tecrübe kazanıp, hem kendilerine hem de toplumsal hayata katkı sağlamaları için uyguladığı Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH)-European Voluntery Service (EVS) projelerini gençlerimize bir anlatalım istedik. ‘Gönüllü olmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.’ diyenler! Buyurun okuyun.

Ey Türk gençliği, gönüllü ol!

Dünya Değerler Araştırması’nda gençlerimizin hiç de yardımsever olmadığının ortaya çıkması bizi derinden yaraladı. Oysaki toplum olarak pek bir yardımsever, misafirperver, düşünceli ve daha birçok güzellikte özelliklerimizle övünürüz hep. İşte bu noktada bir yanlışlık olmalı! Ya da eksiklik. Toplum olarak değerlerimizi yitirdiğimizden bahsedemeyiz elbette. O zaman sorun şu ki gençlerimizin gündelik hayatının kıyısında köşesinde gönüllü hizmet kavramı pek de yer edinmemiş. Böyle bir farkındalık yok işin doğrusu. Binlerce yıllık hasletlerimizi elin oğluna kaptıracak değiliz ya! Yarış iyilik üzerineyse zirve elbette ki bizim olmalı. Bunun için uluslararası gönüllü hizmet organizasyonlarından birini tanıtıyoruz bu hafta. Yani AB’nin üye ülke gençlerinin toplumsal hayata katkı sağlayıp aynı zamanda edindiği tecrübelerle kişisel gelişimlerini sağlamaları için uyguladığı Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni (AGH). Türkiye’de Avrupa Birliği Gençlik Programları Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından organize edilen bu hizmet için ‘Vaktim yok, çok dersim, çok işim var!’ diyenleri uyarıyoruz. Böyle bir tecrübeyi 35-40 yaşında arasanız da, ağlasanız da bulamazsınız.

AGH, gençlerin farklı ülkelerde bir sivil toplum kuruluşu veya yerel topluluk için yardımseverlik çalışmalarında bulunması için projeler organize eden bir yapı. 18-25 yaş arasındaki bütün gençler, AB üyesi ülkelerin herhangi birinde, herhangi bir projede gönüllü olarak yer alabilmek için başvuruda bulunabilir. Bunun dışında hiçbir şart aranmıyor. Eğitim ya da ekonomik durumun hiçbir önemi yok kısacası. İster ilköğretim mezunu ol, ister şirket sahibi. Dil bilme zorunluluğu dahi yok. Sadece bazı projelerin yürüyebilmesi için ev sahibi kuruluşlar, gönüllülerden temel düzeyde o ülkenin dilini bilmesini isteyebilir. Öncelikle belirtelim ki gönüllülük esasına göre çalışacağınız için sabit bir ücret alamıyorsunuz. İyi tarafı da şu ki başvuru ücreti ödemediğiniz gibi yol, barınma, yiyecek, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım giderleriniz karşılanıyor. Tabii biraz da cep harçlığı alıyorsunuz. Cep harçlığı, ülkelerin ekonomik durumuna göre belirleniyor. Örneğin Türkiye’ye gelen gönüllülere 150 Euro, Almanya’ya gidenlere 175 Euro, Finlandiya’ya gidenlere de 190 Euro aylık cep harçlığı veriliyor.

Gönüllüye bedava dil eğitimi

Sağlık sigortasını da unutmayalım. AGH’ye katılan bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Herhangi bir rahatsızlığınız durumunda tüm masraflar bu çok kapsamlı sigorta tarafından karşılanıyor. AGH esnasında standart bir konaklama şekli yok. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da diğer gönüllülerle birlikte bir evde kalabilirsiniz. AGH projeleri kısa ve uzun süreli olarak iki türde. Kısa süreli olanlar 3 ile 24 hafta arasında gerçekleşiyor. Bu projeler, sadece engelli ve imkânı kısıtlı gençlere yönelik. Uzun süreli projeler ise 6 ile 12 ay arasında gönüllülük imkânı sunuyor. AGH esnasında haftada en fazla 35 saat çalışmanız gerekiyor. Haftada 3-4 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içinde. Yani gönüllü, proje boyunca bedava dil eğitimi alıyor. Bunun dışında kalan zamanı dilediğiniz gibi harcayabilirsiniz. Bu arada haftada iki gün tatil olacak. Ayrıca her ay için artı iki gün daha. Örneğin dokuz aylık bir projeye gitmişseniz haftada iki günlük izinleriniz dışında toplam 18 daha tatil hakkınız olacak. Tabii tüm bu fırsatlardan faydalanabilmek için öncelikle bir ev sahibi kuruluştan, yani gönüllü olarak gitmeyi düşündüğünüz ülkede projeyi yürüten kurumdan kabul almak gerekiyor. AGH projelerine başvurular sadece sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılabiliyor. Yani gönderen kuruluş, bir dernek, vakıf ya da belediye olabilir. Öncelikle bu türden bir gönderen kuruluş bulmak gerekiyor. Ardından http://www.sosforevs.org adlı internet sitesinden size uygun projeleri bulup gönderen kuruluş aracılığı ile ev sahibi kuruluşlarla irtibat kurmak gerekiyor. Ev sahibi kuruluşların gönüllü seçiminde kullandığı en önemli kriter, başvuru sırasında göndereceğiniz özgeçmişiniz ve motivasyon mektubunuz. Özellikle motivasyon mektubunuzda kişisel özelliklerinizi, gönüllülük kavramından ne anladığınızı, neden o projeye katılmak istediğinizi ve AGH’nin size ne kazandıracağını düşündüğünüzü açıkça belirtmeniz gerekiyor. Bu arada yine http://www.sosforevs.org adlı sitede yer alan ‘The European database on approved host projects’ kısmından ülkesine ve konusuna göre hâlihazırdaki projelere ulaşabilirsiniz. Buradaki projelerden istediklerinize başvurabilirsiniz.

GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

AGH için yıl içerisinde 5 başvuru dönemi bulunuyor. Şubat, Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım aylarının ilk gününde yapabileceğiniz başvurular için şu yolu takip edebilirsiniz:

1- Öncelikle yabancı dilin yeterli değilse yanına İngilizce bilen birini al. Kendine bir gönderen kuruluş bulmalısın. Bir dernek, vakıf ya da belediye. Bunun için http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfmuzantılı adrese gir. Karşına bir arama motoru çıkacak. ‘Country’ bölümünde ‘Turkey’ seçeneğini seç ve altta ‘submit query’ ikonunu tıkla. 2008-TR-25, 2008-TR-30 gibi numaraların olduğu bir sayfa geldi değil mi? Bu sayıların yer aldığı sayfanın sağ tarafında S,C ve H harfleri var. S harfi olanların hepsi gönderen kuruluş olabilir.

2- Şimdi sana uygun projeleri inceleyebilirsin. Bunun için; http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm uzantılı internet sayfasını açman gerekiyor. Bunun için sayfanın üstünde yer alan ‘country’ bölümüne gitmek istediğin ülkeyi seçmelisin. Ardından tekrar ‘Submit Query’ butonuna tıkla. Bu sefer H, S ve C harflerinden H, harfinin olduğu kuruluşlarla temasa geçmen gerekiyor.

3-Kafana uygun projeleri bulur bulmaz gönderen kuruluşun kapısına dayanmalısın. Tabii önce bir İngilizce özgeçmiş hazırlaman gerekiyor. Bir de motivasyon mektubu tabii. Neden gönüllü olmak istediğini, kişisel özelliklerini, Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin sana ne kazandıracağını anlatan bir sayfalık mektup olmalı.

4-Gönderen kuruluş, senin adına özgeçmişini, motivasyon mektubunu, kuruluşları hakkındaki bilgiyi ve senin için tavsiye mektubunu ev sahibi kuruluşlara ileterek başvuruda bulunacak.

5- Olumlu cevap geldi mi? O zaman başvuru tarihini kaçırmadan başvuru formunu hazırlayıp Ulusal Ajans’a teslim etmen gerekiyor.

MOTİVASYON MEKTUBU NASIL YAZILIR?

Motivasyon mektubu, kişiliğiniz, deneyim ve beklentileriniz hakkında önemli bilgiler içermelidir. Mesela şu sorulara cevap vermeli:

Kimsiniz? Aile geçmişiniz nedir?

Şu anki mesleğiniz nedir? Şu anda neyle uğraşıyorsunuz?

Eğitim ve nitelikleriniz.

Resmi bir iş deneyiminiz var mı?

İlgi duyduğunuz alanlar nelerdir? Boş vaktinizde neyle ilgilenirsiniz?

Güçlü ve zayıf yanlarınız nelerdir?

Gönüllü olarak deneyiminiz var mı?

Yurtdışında bulunma ya da yabancılarla karşılaşma konusunda hiç deneyiminiz oldu mu?

Avrupa Gönüllü Hizmeti’nden beklentileriniz nelerdir? Ne tür yeni bilgi ya da deneyim kazanmak istiyorsunuz?

Yurtdışına gitmek istiyor musunuz?

Ev sahibi kuruluş ve projesi niçin ilginizi çekti?

Ev sahibi kuruluşun gündelik yaşam ve çalışmalarına nasıl zenginlik katabilirsiniz? Gönüllü hizmet sırasında sizin ve ev sahibi kuruluşun faydalanabileceği ne tür beceri, yetenek ve deneyimlere sahipsiniz?

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

BU SİTELERE BİR GÖZ ATMAYI DA UNUTMAYIN!

www.genclik.gov.tr

www.europa.eu/youth

www.sosforevs.org

14.12.2008

ZAMAN GAZETESİ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s